top of page

2018 / 2019 учебна година

      ОТЛИЧНИ РЕЗУЛТАТИ ОТ НАЦИОНАЛНОТО СЪСТЕЗАНИЕ "СТЪПАЛА НА ЗНАНИЕТО"

        Седем наши седмокласници получиха максимален брой точки -50- на Националното състезание „ Стъпала на знанието“, организирано от Съюза на българските писатели и одобрено от МОН. От участващите ученици от града и от областта нашите седмокласници са единствени с максимален резултат! Те доказаха, че познават и владеят българския книжовен език, както и че тълкуват правилно и българската литература, изучена до този момент.

        Поздравления за нашите ученици, които като отбор се открояват и на национално ниво:

Василена Василева

Василена Кръстева

Елица Бъчварова

Константин Костов

Радослава Чавеева

Румяна Анастасова

Румен Анастасов

БЕЛ_7 кл._стъпала.jpg

Отлично представяне на Националното финално състезание на СБНУ.

    Учениците от начален етап и тази учебна година показаха завидни резултати по български език, математика, човекът и  природата, английски език и човекът и обществото.

   Тридесет и един ученици постигнаха максимален брой точки на Националното финално състезание. Те получиха грамоти и награди от Директора на училището, г-жа Евдокия Георгиева. 

Поздравления за нашите ученици и техните ръководители

Полудневна подготвителна група за предучилищна подготовка 2019/20

         През учебната 2019/2020 година във Второ основно училище "Христо Смирненски", гр. Сандански, отново отваря врати полудневна подготвителна група за предучилищна подготовка с ръководител г-жа Юлияна Щърбева. Могат да кандидатстват деца от Сандански и района на възраст между 5 и 6 години. Подаване на необходимите документи / заявление по образец, копие от акт за раждане на детето и отпусно от детската градина/ започва от 01.06. 2019 г. в училището Бъдещите ученици получават отлична подготовка за училище!

Заповядайте!

05.06.2019г.jpg

         На тържество с песни, стихчета,танци, много усмивки и весело настроение завърши учебната година за учениците от 1 - 4 клас при Второ ОУ „Христо Смирненски”, гр.Сандански. И тази година децата получиха удостоверенията си за завършен клас от директора на училището, г-жа Евдокия Георгиева. Нашите умни и талантливи деца получиха и грамоти и награди за участията си в конкурси, празници,олимпиади,състезания и фестивали, на които се представиха блестящо. 

 Пожелаваме вълнуващо, незабравимо и усмихнато лято на всички ученици, учители и родители!

Отлично представяне на учениците от Второ ОУ "Христо Смирненски" в националното състезание "Моята родина"- град Стара Загора

Димитър Димков (5-в  клас)     -  златен медал и купа

Константин Солаков (3-г  клас) - сребърен медал

Анелия Бабанова  (3-г  клас)    -  4 място

Йоана Русева      (2-а  клас)      -  4 място

Тошко Терзийски  (2-а  клас)    -   4 място

Браво деца! Гордеем се с вас!

XII-та Национала олимпиада по история и цивилизации,

град Копривщица - 19-21.04.2019 г.

    Мария Радославова Златинова-7в клас постигна резултат Мн.добър (5.25) , преподавател г-жа Евдокия Георгиева и ръководител Венета Каймаканова

Честито Мария! Пожелаваме ти още много успехи.

      По случай празника Цветница, учениците от II"а", II "б" и II "в" клас при Второ основно училище "Христо Смирненски", посетиха цветната работилничка в Археологически музей Сандански.

      Учениците научиха интересни и любопитни неща за празника Цветница, за изяществото на античното изкуство и древните мозаечни символи. Децата се потопиха в магията на пролетта, като всяко от тях посади цвете с голямо старание и усмивка, и продължиха изработването на мозайка от живи цветя. Накрая обещаха да се грижат за красивите, пъстроцветни пана.

Ключ музика_2019.jpg

    Ученичка от Второ основно училище,,Христо Смирненски“, гр. Сандански получи 75 точки в Националния кръг на състезанието ,,Ключът на музиката“,което се проведе в гр. Пловдив на 23.03 2019г. Илияна Петрова мери сили с 202 деца от 6 клас от цяла България.

       Благодарим на всички родители и бъдещи ученици,които дойдоха на нашата изява и се включиха в дейностите,които бяхме подготвили за тях.Надяваме се да ви видим отново на есен,вече като част от нашето училище!

       Благодарим и на учениците-доброволци,които помогнаха при организирането и провеждането на този празник.

13 април – Ден на отворените врати във Второ основно училище „Христо Смирненски”, град Сандански

Скъпи родители,

     Всеки ден детето ви прекарва между 6 и 8 часа в училище. Тук то не само усвоява нови знания, но се учи да общува, да организира задачите си, да поема отговорност, да се грижи за външния си вид, за личната си хигиена...    Питали ли сте се как преминава един негов ден в училище? 

Заповядайте в нашето училище на 13 април 2019 г. от 10:30 до 12 часа  и вижте!

     В априлския  пролетен ден обновеното ни училище ще разтвори врати, за да могат родители и бъдещи ученици да видят как учим и се забавляваме. Разнообразните прояви ще позволят на всички присъстващи да се уверят, че в училището ни е важно децата както да се учат добре, така и да разкриват и развиват своите интереси, умения и таланти.

Заповядайте при нас!

13 април 2019 г.jpg
Кристина К_Знам и мога.jpg

Отново по пътя към върха

 

       Ученичката Кристина Кържина от Второ ОУ ,,Христо Смирненски“, гр. Сандански, с класен ръководител Снежана Демерджиева, завоюва четвърто място в Националния кръг на интердисциплинарната олимпиада ,,Знам и мога“.

      Олимпиадата се проведе на 5 и 6 април 2019 год. в гр. Ямбол, като Благоевградска област имаше само двама представители – 1 ученик от Разлог и нашата ученичка от Сандански.

      Кристина показа прекрасни умения за четене с разбиране, правене на описание, решаване на логически задачи и представи област Благоевград достойно в надпревара с 40 участници от цялата страна.

      И в предишни години наши ученици са печелили първите места в олимпиадата на областно ниво и са участвали в Национален кръг с достойно представяне. Това сякаш се превърна в традиция за нашето училище.

Да честитим на Кристина за успешното представяне и да и пожелаем здраве и нови творчески успехи!

       Изключително високи резултати са постигнали нашите второкласници на състезанието "Аз общувам с Европа".От 20 явили се ученика 17 са с максимален резултат 50 точки.

       Браво и на третокласниците, участвали в състезанието "Аз общувам с Европа". От 30 участници 13 са с максимален брой точки (50 т.), 4-ма са с 48 точки. Достойно се представиха и останалите участници и затова получиха грамоти,подаръци и много поздравления! Продължавайте да ни радвате, скъпи ученици!

     На 13.03.2019 ученици от Второ основно училище" Христо Смирненски" взеха участие в ІV-ти Регионален празник на чуждите езици в Благоевград. В него могат да участват всички ученици от начален, прогимназиален и гимназиален етап, които изучават чужди езици под всякаква форма.

     Нашето участие включваше две песни:  1.Христина и Крум Танчеви - Песента“Someday” (From "ZOMBIES").  2. Песента - „ Книжарница" в изпълнение на Николета Димитрова Терзийска, текст и музика Здравка Гошевска. Тяхното участие предизвика заслужени аплодисменти. Учениците се насладиха на интересните изпълнения на останалите участници и си обещаха да участват в този интересен форум и следващата година.

чужди езици_2019.jpg

      На 21 март светът отбелязва Международния ден на хората със Синдром на Даун. По традиция в този ден всички, които подкрепят хората със Синдрома на Даун, обуват шарени чорапи.

      Учениците от 6-б и 3-б клас се включиха в чудесната инициатива. За първи път този ден е отбелязан по време на VI световен симпозиум по инициатива на Европейската и Международна асоциации с цел превенция и помощ на хората със синдрома на Даун, който се провежда в Палма де Майорка през 2006 година. От 2012 г. Организацията на обединените нации (ООН) официално подкрепя инициативата. Международната асоциация на хората със Синдром на Даун стимулира своите членове по целия свят да избират свои собствени инициативи и събития, с които да привличат внимание и да разясняват какво представлява синдрома, какво означава той за хората, които са засегнати от него и как те играят важна роля в нашия живот и общества.

21.03.2019_Даун.jpg

    На 02.03.2019 г. по повод 3 март, в интерхотел "Сандански" се проведе викторина на тема "Аз обичам България" между основните училища в град Сандански. Състезанието бе организирано от Народно читалище "Отец Паисий", което тази година отбелязва своя 100 -годишен юбилей. 

     Първо място завоюва нашият отбор  с участници: Димитър Димков - 5 в клас, Виктория Стойчева - 6 в клас и Мария Шунгарова - 7 б клас. 
     Горди са и техните преподаватели - Венета Каймаканова - старши учител по история и Евдокия Георгиева - преподавател по история и Директор на училището. Отборът бе награден от журито с: купа, медали, грамоти и парична сума от 100 лв. Тържествено им бе връчен и националния флаг. 

Поздравления за победителите и техните ръководители!

Викторина_история_2019.jpg

 Патронният ни празник наближава! Във II ОУ ”Хр. Смирненски” учат даровити деца, които се трудят и играят, творят и мечтаят.

Ето и имената на класираните в конкурсите/ рецитал, литературен и музикален/: 

  Рецитал по стихове на Христо Смирненски    / 13.02.2019 год. /

Начален етап

  1.  Любомир Червенков- /I-а кл./-стихотворението” Братчетата на Гаврош” от Христо Смирненски

  2.  Лидия Екатерини Костадинос - /III-в/- стихотворението” Братчетата на Гаврош” от Христо Смирненски

  3.  Иван Георгиев Кутлев - /II-a/- стихотворението “ Последен танц” от Петя Дубарова

   Литературен конкурс на тема: „Заедно в добро и зло”

  1. Радослава Чавеева   -   /VII-б кл./ -  есе

  2. Василена Василева   -   /VII-б кл./ -  стихотворение

  3. Симона Мешева         -   /VI-б кл./  -  стихотворение

 Прогимназиален етап

  1. Анастасия Костадинос Мисеруди -/  V-б/ - стихотворението
    „ Да бъде ден” от Христо Смирненски

  2. Илияна Петрова - /VI-б/ - стихотворението „ Старият музикант” от Христо Смирненски

  3. Юлияна  Илиева  - /V-б//- стихотворението „ Старият музикант” от Христо Смирненски

Конкурс за рисунка

1. Благовеста Стоева      -   VI-б кл.

2. Андреа Камчева          -   VII-а кл.  

    Мария Стоянова         -     V-б кл.

3. Божидар Димов            -   V-б кл.

Победители в щафетно бягане

 V-б  клас

 VI-б  клас

 VII-а  клас

Инструментални изпълнения

1. Константин Костов - 7в -  китара

2. Филип Димчев       -   3г - китара

3. Оля Малчева         -   1г - пиано

Начален курс

1. Димитър Митрев       -    2-в

1. Николета Терзийска   -   2-в

2. Кирилка Ръбачева      -   2-г

3. Мариана Петков и Крум Танчев -  4-в

Прогимназиален курс

1. Дарина Дамянова              -   7-в

2. Александра Николова       -   5-в

3. Христина и Крум Танчеви  -  6-в

Поощрителна награда

Силвия Бугаринова, Анелия Бабанова, Виктория Стоянова  3г

 Поздравяваме всички участници и им благодарим за участието! Пожелаваме им бъдещи успехи и творческо дръзновение.

               Учениците от 6-б клас при Второ основно училище, град Сандански посетиха градската библиотека при читалище "Отец Паисий - 1919" на 18.02.2019 година. Те отбелязаха 146 години от смъртта на Васил Левски. Служителките от детския отдел ги запознаха с нови и интересни факти от живота и делото му. Освен мултимедийната презентация, те чуха и любимата песен на Левски, както и художествено изпълнение на стихове за него. Те имаха възможност да научат повече за личността на Апостола, за неговия живот и за влиянието му в наши дни.

история 2018_с.jpg
история 2018_2_с.jpg

       За първи път учениците от 2 до 7 клас на Второ ОУ  " Христо Смирненски " взеха участие в състезанието по история " Моята Родина ". Включиха се 109 ученици. Има 34 медалисти: 3- със златен медал, 16 - сребърен и 15- бронзов.

Поздравления и желаем успех и на второто състезание през февруари.

KMS_2018_2_s.jpg

Поздравления за всички ученици от II ОУ "Христо Смирненски", заели призови места на Коледното математическо състезание,(08.12.2018 год.)!

    Учениците от 6-б клас с класен ръководител г-жа Мария Здравчева участваха в конкурса „Най-усмихнат клас на България 2018“. Те спечелиха трето място за най-креативна снимка в категорията "Най-усмихната прогимназия 5-7 клас". Това е голям успех в конкурс, в който се състезават над 600 деца и групи от цяла България... Учениците и класния ръководител получиха и почетни грамоти за участието си.
Целта на този конкурс е една по-добра и по-приятелска атмосфера в училище - повече сплотеност, подкрепа и уважение.

6-b klas_usmivka.png
01.11.2018_.jpg

         На 31.10.2018 г. учениците от Второ основно училище „Христо Смирненски“ отбелязаха  1-ви ноември  – Денят на народните будители.
Учениците от седмите класове поднесоха венци и цветя пред паметника на Яне Сандански, който се намира в градинката пред училището. На празника на народните будители беше посветен и специален час. В него имаше радиопредаване, подготвено от преподавателите по история и цивилизации и музика.
На двора и в класните стаи звучаха възрожденски песни и стихове, изпълнени от учениците от шести и седми клас. Всички ученици с голям интерес слушаха фолклорни легенди и любопитни исторически факти за любими исторически герои и за празника, на който признателните българи почитат своите просветители, апостоли, революционери и църковни дейци.

       На 27.10.2018г. учениците от вторите класове на Второ основно училище „Христо Смирненски”, град Сандански направиха поход по екопътека Роженския манастир - село Златолист. В този слънчев ден децата посетиха два православни храма- Роженския манастир и църквата „Свети Георги Победоносец” в село Златолист. Денят започна със закуска на поляната, пред православното сърце на Пиринския край – Роженския манастир, с гледка към величествената Пирин планина и пясъчните пирамиди, прегърнали село Рожен. В храмовия комплекс „Преподобна Стойна” децата се полюляха и на люлките, завързани за вековния чинар в двора му.

       Това бе една незабравима екскурзия за нашите слънчеви, усмихнати и весели деца! Денят бе изпълнен с много весели случки, положителни емоции от красивите гледки на родния край.

Рожен_Златолист.jpg
4etene_7 klas_1.jpg

      Националната седмица на четенето

            Учениците от II ОУ „Христо Смирненски”, гр. Сандански традиционно отбелязаха седмицата на четенето с интересни събития, театрални постановки по класовете и гостуване при най-малките, първокласниците.

Откриването на празничната седмица започна с анкета сред учениците от 3 и 7 клас.  Децата отговориха на два въпроса: „Коя е твоята любима книга?” и „Обичам да чета, защото ...”.

            Сред  любимите книги на децата от началния етап /1-4 клас/ на първите места се наредиха приказките – български, на други народи, на Братя Грим, на Андерсен. Следват книгите „Патиланци” от Ран Босилек, „Матилда” от Роад Дал, „Небивалици” от Доналд Бисет, „Алиса в страната на чудеста” от Луис Карол, „Приказки по телефона” от Джани Родари, „Карлсон, който живеее на покрива” от Астрид Линдгрен. Най-четените книги се оказаха тези с герой Хари Потър.

            „Под игото” е любимата книга на много седмокласници, следвана от „ Хари Потър”, „ Пърси Джаксън и боговете на Олимп”, „ Българ”, „Измамен” ,” Пипи Дългото чорапче”, „ Детективите Агата и Лари”. Общо 16 ученици от 71  не са посочили любима книга и са заявили, че не обичат да четат. Всички останали седмокласници  намират четенето за приятно и  много полезно занимание. Най-любознателните и най- добри четци ще получат грамоти.

            На въпроса „Обичам да чета, защото ...” третокласниците и седмокласниците  отговориха  така :

... защото четенето въодушевява толкова много.

... защото приказките са интересни и образователни и ни помагат в живота.

... защото, когато чета, попадам в друго измерение.

... защото се сливам с героите.

... защото е най-хубавото нещо в целия свят и научавам много неща.

... защото ми харесва да се потапям в света на приказките и да  се забавлявам с техните герои.

... защото с книгите обогатявам речника си и те ме карат да мечтая.

... защото „все едно в главата ми има филм”.

... защото ставам по-умен.

... защото искам да стана умна и учена и като порасна, да работя като учителка.

... защото книгата ме отвежда към интересни приключения.

            Децата от СИП „Актьорство за драматичен театър” с ръководител Адриана Кортова, представиха драматизация по българската народна приказка „Трици и халва”.

            Седмицата на четенето бе отбелязана и в часа по английски език. Валентина Дунчева, ръководител на СИП Английски език, организира четене на произведения на английски език.

            Организирано беше посещение на училищната и на градската библиотека под надслов „Деца четат на деца”. В  училищната библиотека ученици от 5-те класове четоха приказки на първокласниците. В обновената градска библиотека учениците от 6-б клас под ръководството на Румяна Петрова /старши учител по БЕЛ/ разгледаха най- хубавите и богато илюстровани книги. Там слушаха лекция от библиотекарката за историята на читалище ,,Отец Паисий”, а една ученичка чете разказа ,,Апостолът в премеждие” като стъпка преди изучаването на романа ,, Под игото” на Вазов.

            И в друга инициатива се включиха учениците от 7 клас: рецитиране на стихотворения от изучаваните автори - Добри Чинтулов и Христо Ботев.

Най-вдъхновените и добри рецитатори ще получат грамоти: Мария-Теодора Шунгарова и Василен Кръстева, Стефан Иванов, Константин Костов, Богомила Голова, Румен Анастасов.

            В малък детски празник за учениците от началния етап на II ОУ „Христо Смирненски” се превърна гостуването на Драматичен театър „Никола Вапцаров”, Благоевград. На сцената за малките зрители, артистите Божана Косева, Пепа Манева, Александър Митев и Илия Павлевчев поставиха театралната постановка „Красавицата и Звяра”, по сценичната идея на Жанет Керанова, музика на Петър Радевски и хореография на Пламена Моралиева. Представлението бе подарък за децата от учителският колектив.

            Актьорите се раздадоха на сцената и децата попаднаха умело водени от тях в светът на призаките - пълен с вълшебства и тайнства. В поредица от приказни ситуации, наситени със смях и ирония, те разбраха, че всяка постъпка е породена от дълбока човешка емоция, топла и истинска.

снимка театър.jpg

      Със знамето на училището, носено от седмокласника Константин Костов, четвъртокласниците и техните класни ръководители Мария Таушанова, Адриана Кортова, Йорданка Милева и психологът Димитър Николов от II ОУ „Христо Смирненски”, се включиха в V-ти Национален туристически поход “По стъпките на Самуиловите воини”

     Те вървяха 9 километра с положителна денивелация по новия туристически маршрут, създаден от сдружение “Млад планинар”. Тази туристическа пътека започва от парк музей на открито „Самуилова крепост” и сършва в село Ключ. Децата се запознаха с района, през който са преминавали и са водили сражения Самуиловите воини, защитавайки крепостта. Там преди повече от 10 века е била битката между Българското царство и Византийската империя, известна в историята като “Битката при Ключката клисура от 29 юли 1014 г.”.

Поход_Самуил_2018.jpg

ОТКРИВАНЕ НА НОВАТА УЧЕБНА 2018 / 2019 ГОДИНА

Уважаеми ученици, родители, учители, гости и бивши възпитаници на 2 ОУ,

  Нека заедно ударим звънеца за първия учебен ден! Да почувстваме отново емоциите на този ден в едно вълнуващо тържество, което ще започне на 17.09.2018 г. (понеделник) в 09:00 ч. в двора на училището.

Пътуващите ученици да бъдат на съответните спирки в 8:00 часа.

Заповядайте!

   Ние, учителите от II ОУ " Христо Смирненски", се присъединяваме към благородната инициатива, подета от колегите на  благоевградското
IV ОУ " Димчо Дебелянов".

     “Подари надежда вместо цвете” за първия учебен ден в благоевградското IV ОУ

   Скъпи родители, нека на 17. 09.2018 г. вместо цвете да подарим надежда на 14- годишния Иван Христов от Благоевград!

За целта на входа на училището ще бъде поставена дарителска кутия.

bottom of page